Direct naar inhoud
Verslag eerste bewonersbijeenkomst

Verslag eerste bewonersbijeenkomst

Op 17 mei 2017 is het eerste overleg geweest met de bewonerscommissie. Hieronder leest u het hele verslag.

U kunt hieronder het verslag van deze bijeenkomst lezen.

Notulen eerste overleg bewonerscommissie Pege-woningen

Datum: 17-5-2017

 

Aanwezig:

Namens Woonservice IJsselland: Rik ter Welle, Ron Droste, Annelies Nusselder, Inge te Braake

Namens gemeente Doesburg: Armand Rood

Namens Huurdersplatform: I. Holtkamp, A. Nieuwenhuis

Namens bewoners pege-woningen: dhr. W. Jansen, dhr. C. van Laanen, dhr. M. van Hees, mevr. E. Vree, mevr. N. Jansen-Degen, mevr. M. Gerritsen, dhr. F. Jansen, mevr. P. Grygiel, dhr. T. Bulte, dhr. K. Hartjes

 

  1. Welkom

Namens Woonservice IJsselland opent Ron de vergadering en heet de aanwezigen van harte welkom.

 

  1. Voorstellen aanwezigen

Iedereen stelt zich voor en controleert de adressenlijst. Vanaf nu zullen agenda’s, notulen en stukken waar mogelijk via de mail verspreid worden. Deelnemers die geen email-adres hebben ontvangen alle stukken via de post.

 

  1. Doel en rol bewonerscommissie

Het doel van de bewonerscommissie is het meedenken bij het komen tot een plan van aanpak rond de sloop en nieuwbouw van de Pege-woningen in de wijk de Ooi in Doesburg.

Aan de realisatie van de nieuwbouw gaat een proces vooraf waarin de bewonerscommissie kan meedenken, samen optrekken met Woonservice IJsselland en soms meebeslissen. Woonservice IJsselland gaat open en transparant te werk, wat niet betekent dat er ook discussies kunnen ontstaan. Naast het meedenken over het plan is het ook de bedoeling dat leden van de bewonerscommissie fungeren als spreekbuis voor bewoners uit de buurt. Wanneer er in de wijk bepaalde zaken spelen hoort Woonservice IJsselland dit graag.

 

  1. Korte terugblik

In 2015 heeft Woonservice IJsselland een enquête gehouden onder alle bewoners van de Pege-woningen. Het resultaat hiervan was dat over het algemeen bewoners erg tevreden waren over de wijk en de ligging van hun woningen. De technische staat van de woningen werd echter in z’n algemeenheid als slecht ervaren. Op basis hiervan heeft Woonservice IJsselland verschillende scenario’s bekeken en doorgerekend. Uiteindelijk is gebleken dat het slopen van de woningen en nieuwe woningen terugbouwen de beste keuze is, zowel in verband met de technische staat van de woningen als met de demografische ontwikkelingen en het overschot van eengezinswoningen in Doesburg dat in de toekomst verwacht wordt.

In januari van dit jaar zijn alle bewoners middels informatiebijeenkomsten van dit besluit op de hoogte gebracht. Hoewel niet iedereen blij is met de sloop snapt het overgrote deel van de bewoners dit besluit wel.

De bedoeling is na de sloop met name levensloopbestendige woningen terug te bouwen, waarbij mogelijk gekozen kan worden voor een mix met eengezinswoningen of zelfs koopwoningen.

Deze keuze is mede afhankelijk van de wensen van bewoners uit de wijk.

Levensloopbestendige woningen zijn woningen die geschikt zijn voor alle generaties, kleine huishoudens en mensen met een lichamelijke beperking.

Koopwoningen zal Woonservice IJsselland niet zelf mogen bouwen in verband met de Woningwet, het type woningen dat WIJ mag bouwen is met name sociale huurwoningen.

 

Qua fasering van de sloop/nieuwbouw is het de bedoeling dat eerst de rode pege-woningen aangepakt (vanaf de Magnolialaan) worden en daarna de blauwe.

Er wordt gevraagd of bewoners mogen terugkeren op dezelfde plek als waar men nu woont. Dit gaat WIJ zoveel mogelijk proberen, soms zal dat helaas niet lukken.

 

  1. Actuele zaken

Onderzoeken flora en fauna: Deze moeten meer dan 1 jaar voor de sloop uitgevoerd worden. Econsultancy is hier al mee bezig. Een plan voor bescherming van flora en fauna moet worden voorgelegd aan de overheid.

Asbestinventarisatie: deze is al gedaan. In de daken van de bergingen en in de woningen is asbest aanwezig. In twee leegstaande woningen is uitgebreid onderzoek gedaan. Dit is nodig voor de sloopaanvraag. Te zijner tijd zal elke woning onderzocht worden.

Tijdelijke verhuur woningen: in de periode tot de sloop zullen de leegkomende woningen zoveel mogelijk tijdelijk verhuurd worden. Huurders van deze woningen hebben geen recht op een verhuiskostenvergoeding en urgentiepositie wanneer de woning uiteindelijk gesloopt wordt. Het tuinonderhoud bij deze lege woningen zal z.s.m. worden opgepakt door WIJ.

Meerdere aanwezigen melden dat er steeds meer sprake is van zwerfvuil in de achterpaden en slecht onderhoud van deze paden. Gemeente en WIJ wijzen naar elkaar en onderhoud wordt niet uitgevoerd. Zowel de gemeente als WIJ geven aan dat de verantwoordelijkheid hiervoor in eerste instantie bij de bewoners ligt. Het handhavingsteam van de gemeente treedt wel op bij excessen en probeert te achterhalen van wie het vuil is.

Huisbezoeken en vragenformulier: In verband met de wet op het passend toewijzen is het voor WIJ belangrijk te weten hoe hoog het inkomen van de bewoners is. Daarnaast wordt gevraagd naar het energieverbruik. Dit wil WIJ graag weten om een beeld te hebben van de huidige totale woonlasten (huur + energielasten). Bij ontwikkeling van de nieuwbouw wordt gekeken naar de mogelijkheid om de woningen energieneutraal of zelfs Nul-Op-De-Meter te bouwen. Energielasten zullen hierdoor lager of nihil zijn maar de huurprijs zal hierbij dan mogelijk wel hoger worden. Hierbij wordt rekening gehouden met huurtoeslaggrenzen. Deze woningen zullen mogelijk voorzien worden van zonnepanelen en eventueel zelfs gasloos zijn. Er wordt gevraagd hoe het dan zit met de kosten van een nieuw kooktoestel voor terugkerende huurders. In principe is hiervoor de verhuiskostenvergoeding bedoeld. Die is op dit moment € 5910,- (prijspeil 2017).

 

  1. Sloopreglement

Het sloopreglement is vastgesteld in overleg met het Huurdersplatform. Het is voor iedereen terug te vinden op onze internetsite. Aanvullend daarop zal er voor de huurders uit de Pege-woningen een sociaal plan worden vastgesteld en dit gebeurt in overleg met de bewonerscommissie. Iedereen krijgt een concept mee dat tijdens de volgende vergadering in het najaar besproken zal worden. Waarschijnlijk zal er bij verschillende vertrekkende huurders sprake zijn van maatwerk en individuele oplossingen.

Naast het concept sociaal plan is er ook een concept communicatie- en participatieplan. Ook dit wordt aan de leden van de bewonerscommissie verstrekt en zal de volgende vergadering op de agenda worden gezet.

 

  1. Planning/programma

Iedereen ontvangt een conceptplanning.

De selectie van aannemers zal plaatsvinden op basis van prijs en kwaliteit.

Omdat er vier fasen zijn zal ook het sloopbesluit op vier verschillende data genomen worden. Vanaf het moment dat dit besluit genomen wordt hebben individuele huurders recht op de verhuiskostenvergoeding en de voorrangspositie bij het zoeken naar andere woonruimte.

De overheid probeert te stimuleren dat vanaf 2024 asbestdaken verwijderd zijn. In deze planning geeft dat geen problemen.

Wanneer er bezwaren ingediend worden tegen de sloop en de nieuwbouw kan dit vertragend werken. Om deze zoveel mogelijk te voorkomen worden nu al de benodigde onderzoeken uitgevoerd, zoals eerder toegelicht. Het bestemmingsplan hoeft waarschijnlijk niet te veranderen. Uiteraard kunnen er wel bezwaren worden ingediend tegen de aanvraag van de bouwvergunning. In het huidige bestemmingsplan kan er sprake zijn van maximaal 2 lagen en een dak.

De nieuwe woningen zullen gebouwd moeten worden op paalfundering. Dat betekent dat ook de funderingen vernieuwd moeten worden.

In de Magnolialaan staat een trafohuisje. Graag zien de bewoners dat gekeken wordt naar de straling die het huisje verspreidt en of dit gevaren met zich meebrengt. Daarnaast is er in het gebied nog zo’n trafohuisje.

 

  1. Datum en tijd volgende vergadering

De volgende vergadering zal plaatsvinden op woensdag 27 september om 19.00 uur.

 

  1. Rondvraag/afsluiting

De heer W. Jansen laat een artikel zien waarbij gesproken wordt over Pege-woningen in Wychen die gerenoveerd worden i.p.v. gesloopt. Hierbij heeft Talis waarschijnlijk in de afweging meegenomen dat de ontwikkelaar van dit type woning uit die regio komt. Dit artikel had WIJ ook al anoniem ontvangen. Er blijkt nu dat de heer Hartjes uit de bewonerscommissie dit verzonden had. WIJ heeft besloten de woningen te slopen vanwege de al eerder aangegeven redenen.

 

De heer Hartjes geeft aan het vragenformulier niet eerder in te willen vullen dan tijdens of na het huisbezoek.

 

De heer Bulte vertelt dat er tijdens de huisbezoeken veel vraag zal zijn naar welke woningen er straks gebouwd worden. Dit is echter nog niet bekend. Rond eind juni zullen alle huisbezoeken gedaan zijn. De bewonerscommissie zal de plannen van de aannemers straks samen met WIJ bekijken en eventueel beoordelen.

 

Mevrouw Grygiel vraagt om extra aandacht te hebben voor de gezinnen die graag eengezinswoningen teruggebouwd zien worden.

 

De heer F. Jansen vraagt waar en hoe de tijdelijke woningen gelegen zijn. Het liefst wil WIJ die zoveel mogelijk in de huidige wijk vinden. Dit zal echter niet altijd lukken. De wisselwoningen zullen beperkt worden ingericht en bijvoorbeeld voorzien zijn van vloerbedekking en raambekleding.

 

Mevrouw Gerritsen vraagt of er containers beschikbaar zijn bij de verhuizingen voor tijdelijke opslag. De heer Droste geeft aan dat we dit tijdens de volgende vergadering kunnen bespreken en dat dit mogelijk kan worden meegenomen in het sociaal plan.

 

De heer Rood vertelt dat de gemeente de aanpassingen in de openbare ruimte gelijktijdig met het uitvoeren van het plan van WIJ zal worden meegenomen. Ook dit zal worden voorgelegd aan de bewoners.

 

De heer Van Laanen vraagt hoe er wordt omgegaan met huurders met gezondheidsproblemen. De heer Droste vertelt dat hier sprake kan zijn van maatwerk. Deze mensen kunnen dit aangeven bij het huisbezoek.

 

De heer W. Jansen geeft aan dat het verhuizen zeer emotioneel kan zijn. WIJ gaat hier zo zorgvuldig mogelijk mee om. De heer Jansen wil hier graag in ondersteunen. De heer Droste vraagt hem in dit kader goed te kijken naar het communicatie- en participatieplan.

 

De heer W. Jansen vraagt of de overige bewoners deze plannen ook ontvangen? De heer Droste geeft aan dat zij deze ontvangen zodra de plannen definitief zijn.

 

De heer Droste bedankt de aanwezigen en sluit de vergadering.

Naar top