Direct naar inhoud
Meest gestelde vragen over huurverlaging en -verhoging

Meest gestelde vragen over huurverlaging en -verhoging

Omdat wij ons kunnen voorstellen dat er door de ingewikkelde regels veel vragen zijn, proberen we een deel daarvan vooraf al te beantwoorden. Hieronder leest u mogelijke vragen met antwoorden. Zit uw vraag/vragen er niet bij? Neemt u dan contact met ons op. Wilt u dit via onze mail algemeen@stwij.nl doen. Lukt dit niet dan kan het ook telefonisch. Houdt u er rekening mee dat het door drukte soms wat langer duurt voordat wij u te woord kunnen staan. Ons telefoonnummer is 0313-490800.

De hoogte van uw huidige huurprijs in relatie tot de streefhuur: huurders die nu al deze streefhuur of meer betalen krijgen daarom 0% huurverhoging. Betaalt u nu minder dan de streefhuur krijgt u een huurverhoging van 5,6%. Betaalt u nu iets minder dan de streefhuur dan kan de verhoging tussen 0% en 5,6% zijn. U betaalt bij een verhoging dus nooit meer dan de streefhuur.

U heeft een laag energielabel: woningen met een label E, F of G die nog geen verduurzamingsvoorstel hebben gehad, krijgen in 2024 geen huurverhoging.

Woont u in een te slopen woning of juist net in een nieuwe woning dan krijgt u in 2024 geen huurverhoging.

Het kan dat u een hogere of lagere huur betaalt dan uw buren terwijl u in een vergelijkbaar woning woont. Dit kan komen doordat:
- de één al langer in een woning woont dan de ander. Op het moment van de ingangsdatum van een huurovereenkomst geldt soms een ander huurprijsbeleid. Als iemand verhuist, zorgen wij dat de huurprijs van de woning weer klopt.
- Er toch een klein verschil zit in het puntenaantal van de woningen.

Hoe wordt de huurprijs bepaald?
De maximale huur van een woning wordt bepaald op basis van het woningwaarderingsstelsel. Hierin staan zaken als het aantal en de grootte van de vertrekken, de verwarming, de energieprestatie, de inrichting van de keuken, het aanwezige sanitair, de buitenruimte(n) en de WOZ waarde. Alle punten opgeteld voor een woning bepalen de maximale huurprijs.

Op de sites van de Woonbond www.woonbond.nl; de Huurcommissie www.huurcommissie.nl en de Rijksoverheid www.rijksoverheid.nl leest u informatie over puntensysteem voor de woningwaardering. Bij het bericht over de huurverhoging ontvangt u de puntenwaardering voor uw woning. WIJ vraagt nooit de maximale huur voor een sociale huurwoning.  

Mijn woningwaardering klopt niet volgens mij. Wat kan ik doen?
Bij de brief over de huurverhoging ontving u ook de woningwaardering van uw woning. De woningwaardering is van invloed op de hoogte van de (streef)huur van uw woning. Klopt de meegestuurde woningwaardering niet volgens u? Dan kunt u ons dat laten weten door een mail te sturen naar algemeen@stwij.nl onder vermelding van ‘onjuiste woningwaardering’. In de mail geeft u aan wat er volgens u niet juist is. U ontvangt zo spoedig mogelijk reactie van ons. Belt u liever? Dat kan natuurlijk ook. Wij zijn van maandag tot en met donderdag tussen 8.00 en 16.00 en op vrijdagochtend van 8.00 tot 12.00 uur bereikbaar via 0313 490800. Ook bent u van harte welkom op ons kantoor aan De Linie 1.

Hoe controleer ik of mijn huurprijs niet te hoog is?
Dit kan met de Huurprijscheck van de Huurcommissie: Huurprijscheck | Huurcommissie helpt | Huurcommissie. U ontvangt een overzicht van de punten van uw woning bij dit bericht. Het aantal punten bepaalt de maximale huur die wij mogen berekenen voor uw woning. Als u na de huurprijscheck denkt dat uw huurprijs of het puntenaantal niet juist is neemt u dan contact op met ons.

Wat is de WOZ waarde van een woning?
De afkorting WOZ betekent Waardering Onroerende Zaken en geeft de waarde van de woning zoals de gemeente deze bepaalt. Dit doet de gemeente jaarlijks. De WOZ waarde is een onderdeel voor de bepaling van het puntenaantal van een woning. Dus de WOZ waarde bepaalt mede de maximale huurprijs van een woning. De maximale huurprijs wordt voor 25% bepaald door de WOZ waarde.

Kan ik met terugwerkende kracht huurtoeslag aanvragen?
Komt u erachter dat u al lang recht had op huurtoeslag? Gelukkig kunt u huurtoeslag ook met terugwerkende kracht aanvragen. U kunt huurtoeslag over alle maanden van 2023 nog aanvragen tot 1 september 2024. Huurtoeslag over 2024 kunt u aanvragen tot 1 september 2025.

Wanneer gaat WIJ mijn woning verduurzamen?
WIJ kiest ervoor om per project te verduurzamen. Dit betekent dat woningen in groepjes verduurzaamd worden. Op deze manier kan WIJ goedkoper inkopen. Wij voeren dan meerdere maatregelen uit, vaak op het gebied van isolatie, verduurzamingen en ventilatie. Een woning in een verduurzaamd complex die nog niet is verbeterd wordt opgepakt op het moment dat deze woning leeg komt. Ook plaatsen we dan meestal zonnepanelen en wij bekijken of woningen gasloos kunnen worden. Is uw woning aan de beurt? Dan hoort u dat ruim tevoren van ons.

Welk energielabel heeft mijn woning?
Bij de aanzegging van de huurverhoging of huurverlaging ontvangt u de puntenopbouw van uw woning. Daarop staat ook welk energielabel uw woning heeft. WIJ heeft niet veel woningen met een label E. F, G of slechter. Woningen met zo’n laag energielabel die nog geen aanbod voor verduurzaming hebben gehad, ontvangen in 2024 geen huurverhoging.


Naar top