Direct naar inhoud
Huurtoeslag

Huurtoeslag

Wij komen regelmatig tegen dat huurders toeslagen onbenut laten.

Met name onder oudere huurders is dit het geval. Dit is jammer want de huurtoeslag is er juist om mensen met een kleine beurs iets meer financiële ruimte te geven.  Wij helpen u graag bij het aanvragen van huurtoeslag.

Hoe hoger uw inkomen is, hoe minder huurtoeslag u krijgt. Het kan ook zijn dat uw inkomen te hoog is om huurtoeslag te krijgen. Hoe hoog uw inkomen mag zijn, hangt af van uw huur, uw leeftijd en de samenstelling van uw huishouden. Het gaat om het totale inkomen dat u in een jaar verdient. Het is mogelijk om een proefberekening te maken om te zien of u huurtoeslag kunt krijgen, wij helpen u hier graag bij.

 

Wat is de rekenhuur?

De “subsidiabele huur” of “rekenhuur” is een begrip dat wordt gebruikt bij de huurtoeslag. Het is de kale huur vermeerderd met maximaal € 48,- aan servicekosten. Is de rekenhuur lager dan de huurtoeslaggrens (in 2021 € 752,33)? Dan kan een huurder huurtoeslag krijgen. Dit is afhankelijk van de huishoudsamenstelling en de hoogte van uw inkomen. Is de rekenhuur hoger? Dan bestaat er geen recht op huurtoeslag.

 

Huurders van flats of appartementen betalen naast huur ook servicekosten. Vier soorten servicekosten horen volgens de Wet op de Huurtoeslag tot de “subsidiabele servicekosten”. Die tellen mee in de rekenhuur. Dat zijn:

  1. Schoonmaakkosten van gemeenschappelijke ruimten
  2. Energiekosten voor gemeenschappelijke ruimten
  3. Kosten voor diensten van een huismeester (die heeft WIJ niet)
  4. Kosten voor reparaties en groot onderhoud van dienst- en recreatieruimten.

 

Ieder van deze posten telt mee voor maximaal € 12,- Is het bedrag hoger voor één van deze posten? Dan telt voor de huurtoeslag maximaal € 12,- mee. Eventuele andere servicekosten tellen niet mee in de rekenhuur. Er is geen toeslag over mogelijk.

Bij vragen kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen via telefoon 0313 490800 of per mail algemeen@stwij.nl.

Op de website van de Belastingdienst kunt u meer informatie vinden en een proefberekening  uitvoeren: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/toeslagen en op de website van de Woonbond kunt u ook aanvullende informatie over de rekenhuur en huurtoeslag terugvinden,https://www.woonbond.nl/beleid-belangen/huurtoeslag/rekenhuur.

 

Naar top