Direct naar inhoud
Elektrisch koken

Elektrisch koken

Nederland heeft het doel om in 2050 een klimaatneutrale samenleving te zijn.

In 2030 moet de uitstoot van CO2 in ieder geval 49% minder zijn dan in 1990. Daarom moeten we fors ingrijpen. Onder andere door in de gebouwde omgeving van het aardgas af te stappen. Vanaf 1 juli 2018 krijgen nieuwbouwwoningen geen gasaansluiting meer. We verwarmen meestal door een elektrische warmtepomp en het koken kan alleen elektrisch.

Wanneer bent u aan de beurt?

Ook in de bestaande woningen gaan we op termijn van het gas af. WIJ zet graag vaart met het overschakelen van gas naar elektrisch koken. Bewoners kiezen zelf of ze dit willen met behulp van een keramische, halogeen of inductie kookplaat. Inductie koken is daarvan de energiezuinigste optie.

Dit kan op de volgende momenten:

  • Tijdens renovatie- of groot onderhoudsprojecten krijgen woningen een extra kookgroep in de meterkast en een speciale aansluiting in de keuken (een zogenaamde perilex aansluiting). Hiermee kunt u overschakelen op elektrisch koken. Daardoor is een kookplaat mogelijk met een aansluitwaarde tot ongeveer 7,4 kW. Een bewoner kan hierna nog steeds op gas koken en eventueel op een later geschikt moment op elektrisch koken. Als de bewoner aangeeft direct op elektrisch te gaan koken, dan verwijderen wij de gasleiding in de keuken.
    In de Ooi zijn de voorbereidingen begonnen voor de aanleg van een warmtenet op aquathermie. Daarmee worden de woningen gasloos en ook de gasaansluiting naar de keuken vervalt daarmee. Tijdens de aanpassingen in de woning, wordt ook een aansluiting voor elektrisch koken in de keuken aangebracht. Koken op gas is daarna niet langer mogelijk. De betreffende bewoners worden uiteraard eerst zorgvuldig op de hoogte gebracht van de plannen. Deze kunnen doorgaan als minimaal 70% van de huurders er positief tegenover staat.

  • Na een huuropzegging. Wanneer de huur van een woning opgezegd wordt brengen wij standaard een aansluiting voor elektrisch koken aan. Wij verwijderen de gasaansluiting naar de keuken echter nog niet, zodat u zelf nog kiest hoe u kookt. Binnen enkele jaren verwijderen wij bij alle huuropzeggingen de gasleiding en heeft de nieuwe huurder geen keus.
    Als een woning vrij komt en wij gaan deze renoveren (de douche, de keuken en het toilet),  dan heeft de nieuwe huurder de keuze voor elektrisch of op gas koken. De nieuwe huurder zorgt zelf voor een elektrisch kooktoestel.

  • Huurt u een woning en wilt u overschakelen op elektrisch koken? Dient u hiervoor dan een verzoek in bij ons. Als er geen bijzondere plannen zijn met uw woning op korte termijn (groot onderhoud of sloop), dan komen we graag bij u langs. Wij brengen dan een aansluiting voor elektrisch koken aan. De gasaansluiting dan nog niet verwijderd.

Beter voor het milieu, efficiënter gebruik van warmte en veiliger

Deze keuze heeft te maken met de afspraak die gemaakt is in het Klimaatakkoord om de CO2-uitstoot te verminderen. Bovendien is koken op gas de minst efficiënte vorm van koken omdat veel warmte verloren gaat. Houdt uw hand maar eens naast een pan die op een gasvlam staat. De warmte die u dan voelt komt niet in de pan, maar gewoon in de keuken terecht. Zonde van de energie en van uw geld.

Daarnaast worden we steeds ouder met zijn allen en is elektrisch koken (met name inductie) veel veiliger en gezonder dan koken op gas. De kans op gaslekkage of brand is aanzienlijk kleiner en u kunt uw handen niet branden aan de kookplaat. Maar ook de hoeveelheid vocht en CO2 die ontstaat bij het verbranden van gas, komt niet vrij tijdens het elektrisch koken.

Andere voordelen van elektrisch koken zijn het gebruiksgemak: een vlakke plaat is eenvoudig schoon te maken. Ook zijn kookstanden eenvoudiger in te stellen.

Maar dat kost toch extra geld?

Ja dat klopt. Wij vinden het milieu én uw veiligheid belangrijk, nu en in de toekomst. Daarom betaalt Woonservice IJsselland de extra kosten voor het plaatsen van een aansluiting voor elektrisch koken en de benodigde aanpassing in de meterkast.

U zorgt zelf voor een kookplaat en eventueel elektrische oven. Ook kan het nodig zijn om de pannen te vervangen. Dit is ook voor rekening van de huurder.

Nieuw kooktoestel of pannen?

Bent u van plan om binnenkort een nieuw kooktoestel en/of nieuwe pannen aan te schaffen? Dan is dat een goed moment om na te denken over elektrisch koken.

In de toekomst vervangen wij  alle aansluitingen voor koken op elektrisch en daarmee voorkomt u extra uitgaven in de toekomst.

Naar top