Direct naar inhoud
Energieneutrale woning Huygenlaan 2

Energieneutrale woning Huygenlaan 2

Pilotwoning” De woning Huygenlaan 2 had nog geen centrale verwarming. Dit was voor ons ook de aanleiding om te onderzoeken of het mogelijk is om een woning uit begin jaren 60 betaalbaar te verduurzamen en te renoveren.

Naast het aanbrengen van een goede isolatie is in deze woning de gasaansluiting verwijderd.

Uitgangspunten

Bij de aanpak wilden we de bestaande buitenschil niet essentieel veranderen; deze moest blijven passen in het straatbeeld van de woningen in de wijk. Ook de woonlasten (huur en energiekosten) mochten niet hoger worden dan de streefhuur met energiekosten van de andere woningen in het complex.

Maatregelen

Om de woning zonder aardgas te verwarmen is gekozen voor volledige elektrische verwarming. Hierbij is het belangrijk dat de bestaande schil van de woning optimaal geïsoleerd en kierdicht gemaakt wordt. De houten begane grondvloer is vervangen door een geïsoleerde betonvloer met een laag temperatuur vloerverwarming systeem. De woning is voorzien van een gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Dat wil zeggen dat schone lucht wordt voorverwarmd. In de kozijnen en ramen zijn hierdoor geen ventilatieroosters aanwezig. De beglazing in woonkamer en keuken is vervangen door HR++ glas met een u-waarde van 0,8. De slaapkamers op de verdieping worden niet direct verwarmd. Op de zolder staat een 200 liter zonneboiler voor warm tapwater die verwarmd wordt door 2 zonnecollectoren. Dit maakt de woning anders dan de meest gebruikelijke oplossing met alleen warmtepompen. De lucht water warmtepomp zorgt voor de verwarming in de woning en kan, als er onvoldoende zonenergie is, de boiler bij verwarmen. Het buitendeel werkt daardoor in de zomerperiode minimaal; de zon houdt de boiler op temperatuur. Hierdoor wordt er ook minder geluid geproduceerd. Ook de zolder is extra geïsoleerd. Op het dak aan de achterkant van de woning liggen naast de 2 zonnecollectoren ook nog 8 zonnepanelen die elektriciteit opwekken. Door al deze maatregelen is de woning van energielabel D verbeterd naar A++ met een energie-index van 0,31. De woning is bijna energieneutraal! Dat wil zeggen dat veel van de benodigde elektrische energie voor warm water, verwarming en ventilatie door de zonnepanelen worden opgewekt. Elektrische energie voor huishoudelijk gebruik komt van de energieleverancier.

 

Bewoning

Tijdens het stookseizoen moet een bewoner de ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten houden om warmteverlies te voorkomen. Uiteraard moet in deze woning elektrisch gekookt worden.

Woonservice IJsselland zoekt voor deze woning bewoners die duurzaam willen leven en wonen. Verwacht wordt dat ze energiezuinige apparaten en LED-verlichting gebruiken. Het streven is om het netto elektrisch verbruik onder de 2.500 kWh te houden. Hierdoor kunnen de maandlasten voor energiekosten beperkt worden tot onder de € 50,- per maand. In 2020 wordt dit nog gunstiger door extra belastingteruggave op elektriciteit. Ook verwachten we dat we met de bewoners het energieverbruik en de bewoning monitoren om te kijken in hoeverre deze bestaande woning energieneutraal kan zijn. De kale huur bedraagt € 650,- per maand, en blijft hiermee onder de hoge aftoppingsgrens. Voor de zelf opgewekte elektrische energie wordt € 24,- servicekosten in rekening gebracht.

Gerealiseerd in samenwerking en in de toekomst…..

De pilotwoning is mede tot stand gekomen door Geas Energiewacht, ATAG verwarming Nederland BV, Itho Daalderop B.V., Claus aannemingsmaatschappij en Nooteboom Elektrotechniek B.V. Zoals u hebt kunnen lezen zijn er veel maatregelen in deze oudere woning toegepast. Alle partijen hebben er veel van geleerd. Woonservice IJsselland gaat nu de investeringen voor deze woning op een rijtje zetten. Op basis van het financiële plaatje en de ervaringen van de nieuwe bewoners gaan we bespreken of we ook in de toekomst oudere woningen op deze wijze kunnen/moeten gaan verduurzamen.

Naar top