Direct naar inhoud
Verslag bewonersoverleg 20 februari 2019

Verslag bewonersoverleg 20 februari 2019

In de vergadering met de bewonerscommissie van 26 juni is het verslag van het overleg van 20 februari 2019 goedgekeurd.

Het verslag kunt u hieronder lezen:

 

Notulen bewonerscommissie PEGE woningen

Datum: 20 februari 2019

Aanwezig dhr. Hartjes, mevr. Jansen-Degen, mevr. Gerritsen dhr. F. Jansen, dhr. Bulte,

mevr. van Santen

Namens Huurdersplatform: mevr. Holtkamp, mevr. Nieuwenhuis

Namens OptimumPlus : dhr. Huiskamp

Namens Woonservice IJsselland: dhr. Ter Welle, dhr. Droste, mevr. Nusselder

Afwezig dhr. W. Jansen, mevr. Grygiel, dhr. Firing, dhr. Van Buuren (gemeente Doesburg),

dhr. Putman (WIJ)

  1. Welkom / Mededelingen

Dhr. Droste heet iedereen welkom. Erik Huiskamp is namens OptimumPlus aanwezig. Erik is projectleider van dit nieuwbouwproject.

  1. Verslag vergadering bewonerscommissie 21 november 2018

Dhr. Ter Welle licht toe n.a.v. pagina 1. De gemiddelde energierekening gaat omhoog door stijgende belastingen. Dit heeft mogelijk ook consequenties voor de hoogte van de energierekening straks in de nieuwbouwwoningen. De verwachte gemiddelde energierekening van € 50 zal door overheidsmaatregelen mogelijk niet haalbaar zijn.

Dhr. Jansen geeft aan dat tijdens de informatieavond niet gesproken is over het bedrag van € 50.

Dhr. Ter Welle licht toe dat energieneutraal bouwen het uitgangspunt is. Dit betekent dat de energie die direct gerelateerd is aan het gebouw en de bijbehorende installaties (verwarming, ventilaties) opgewekt wordt. De gebruikers gebonden energie van huishoudelijke apparaten valt hier niet onder, de energie hiervoor moet ingekocht worden bij een energieleverancier.

Dhr. Hartjes vraagt naar de teveel opgewekte stroom. De huidige salderingsregeling gaat vanaf 2020 veranderen. Er komt waarschijnlijk een overgangsregeling. De overheid heeft nog niet bepaald hoe dit opgevolgd wordt. Verwacht wordt dat er een terugleversubsidie voor in de plaats komt. Hierbij wordt waarschijnlijk minder terugbetaald voor een KWH dan dat er betaald wordt.

Dhr. Huiskamp geeft aan dat er een gebruikershandleiding komt voor de zonnepanelen. Ook is het mogelijk om een app te downloaden op een smartphone of ander device om het verbruik te monitoren.

Aan de energieleverancier moet gemeld worden dat er zonnepanelen in de woning aanwezig zijn. De controle van het systeem gebeurt door de huurder zelf. Dit omvat niet meer dan het controleren van een lampje.

De notulen worden vastgesteld en geplaatst op de website van Woonservice IJsselland zodat andere bewoners hier kennis van kunnen nemen.

  1. Woningtoewijzing nieuwbouw

Mw. Nusselder licht toe. De woningen in de eerste fase zijn allemaal toegewezen. Er waren enkele kandidaten die achteraf bedankten waardoor er vier woningen weer vrij kwamen. Om de toewijzing eerlijk en transparant te houden zijn eerst alle mensen die een woning geaccepteerd hadden opnieuw benaderd. Dit leidde tot een kleine verschuiving. De woningen die uiteindelijk overbleven zijn geadverteerd op Entree.nu. Hierbij kregen doorstromers uit Doesburg voorrang bij de toewijzing. Om de kansen voor doorstromers zo groot mogelijk te houden werden de woningen twee weken achter elkaar geadverteerd. Er reageerden veel belangstellenden. Inmiddels zijn de woningen in de Dahliastraat geaccepteerd en de eerste woning in de Magnolialaan.

Dhr. Jansen geeft aan dat hij het lastig vindt voor bewoners dat die al geaccepteerd hebben dat er toch verschoven wordt. Dit was echter onvermijdelijk om de toewijzing eerlijk te houden. 2 Notulen bewonerscommissie PEGE-woningen 20 februari 2019

  1. Stand van zaken/planning

Dhr. Huiskamp licht toe. Half april is de sloop van de woningen waarschijnlijk afgerond.

Hierna komt de boorstelling en worden de palen geplaatst. De verwachting is dat de eerste woningen in oktober opgeleverd worden en de laatsten uiterlijk voor 1 december. Het doel is om voor 1 januari 2020 de woningen in de tweede fase leeg te hebben. Dit is noodzakelijk in verband met de flora- en faunawetgeving. Dhr. Ter Welle voegt toe dat er wat tegenslag was in het proces van de sloop door aangetroffen asbest. Dit bevond zich in de kruipruimte onder de balklaag. Dit was bij een eerdere inventarisatie helaas niet zichtbaar.

De nutsbedrijven beginnen in week 9 met de herstructurering van de stroomleidingen omdat

de huidige leidingen niet voldoende capaciteit hebben om de woningen te voorzien van de nodige energie.

Het huidige trafo huisje bij de Magnolialaan wordt verwijderd. Een nieuw trafohuis wordt op de Seringenlaan teruggeplaatst.

  1. Positionering buitenberging

De buitenunit van de warmtepomp werd standaard aangeboden door OptimumPlus direct aan de achterzijde van de woning grenzend aan het terras. Deze buitenunit produceert ongeveer 50 db geluid. Om zo min mogelijk hinder te ondervinden van deze unit wordt de plaatsing van de berging en de buitenunit besproken. Er worden verschillende posities besproken die geïllustreerd worden met dia’s. De voorkeur gaat ernaar uit om de berging ongeveer 1.5 meter vanaf de erfafscheiding achter te plaatsen. Hierdoor kunnen afvalcontainers achter de berging uit het zicht geplaatst worden en kan de buitenunit hierboven gehangen worden. Daarnaast hoort men dan zo min mogelijk geluid van de unit.

Deze aanpassing in het oorspronkelijke plan wordt gecommuniceerd met de bewoners. Hieraan wordt ook aandacht besteed in de volgende nieuwsbrief.

  1. Bewonersbegeleiding en communicatie OptimumPlus

De individuele keuzegesprekken met alle nieuwe huurders zijn geweest. Dit was voor Woonservice IJsselland de eerste keer dat keuzegesprekken gevoerd werden door externe partijen. De ervaringen hiermee zijn voor iedereen positief.

Dhr. Bulte vraagt of OptimumPlus goedkeuring vraagt aan Woonservice IJsselland voordat wijzigingen in de standaard verwerkt worden. Dit is inderdaad het geval. Betaalbaarheid is onder andere een uitgangspunt bij de materiaalkeuze van Woonservice IJsselland. Als iemand een afwijkende wens heeft kan dit maar de levering gebeurt echter niet door Woonservice IJsselland. Bij het verlaten van de woning kan een zelf aangebrachte voorziening voor overname aangeboden worden aan een nieuwe huurder. Het is niet mogelijk om aansluitingen en leidingen te verleggen. Het verplaatsen van het keukenblok is niet mogelijk.

Dhr. Ter Welle geeft aan dat de betaling van de extra opties via OptimumPlus verloopt. Na de betaling wordt besteld.

Dhr. Hartjes vraagt naar de mogelijkheid voor de hoogte van het aanrechtblad en de consequenties voor het tegelwerk. De hoogte van de keuken werd als optie geboden. Als men kiest voor een hoger aanrechtblad wordt het tegelwerk ook aangepast.

  1. Vergunningen en procedures

De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan goedgekeurd. Door het kerstreces is dit wat later gepubliceerd waardoor wat vertraging in het proces ontstond. De termijn voor bezwaar loopt tot 7 maart. Hierna kan de bouwvergunning aangevraagd worden. De verwachting is dat er in april gestart kan worden met de bouw. Er werd één zienswijze ingediend, deze is inmiddels behandeld.

  1. Infrastructuur

Er is contact geweest met gemeente Doesburg over de infrastructuur. Dit is in behandeling bij de gemeente. Waarschijnlijk wordt er in april een besluit genomen over het beschikbare budget. 3 Notulen bewonerscommissie PEGE-woningen 20 februari 2019

Dhr. Jansen vraagt of er straatwerk terug komt. Dit is inderdaad het geval. De gemeente heeft aangegeven het plan te volgen dat aangeboden is. Alleen het soort steen dat gebruikt wordt is nog niet bekend.

De parkeerplaatsen direct naast de woningen die getekend zijn in het plan worden aangebracht in opdracht van Woonservice IJsselland.

  1. Datum volgende vergadering

De volgende vergadering staat gepland op 26 juni 2019.

  1. Rondvraag / afsluiting

Dhr. Huiskamp geeft aan dat als er zaken niet naar tevredenheid verlopen hij dit graag hoort.

Na de bouwvakvakantie volgt een kijkdag. Op dat moment kunnen er ook maten genomen worden in de woning. Het is niet toegestaan het bouwterrein te betreden.

Dhr. Droste geeft aan dat bewoners meldden dat het een lelijk gezicht is dat de gesloopte toiletten in het zicht liggen. Deze toiletpotten zouden ook tot vliegenoverlast leiden. Dhr. Huiskamp geeft aan dat de aanwezigheid van vliegen waarschijnlijk niet te wijten is aan deze toiletpotten maar communiceert het intern.

Dhr. Jansen vraagt of er iets bekend is over de tuinafscheiding aan de voorzijde. Dit is nog niet bekend. De mogelijke inrichting hiervan is mede afhankelijk van het beschikbare budget.

Dhr. Jansen vraagt bevestiging van eigendom van zelf aangebrachte apparaten. Dit is inderdaad het geval. Als iemand zelf apparaten aanschaft blijven deze eigendom van de huurder. Deze kunnen ter overname aangeboden worden aan een nieuwe huurder einde van de huurperiode of meegenomen worden.

Dhr. Bulte vraagt naar de mogelijkheid om de toiletpotten te wisselen tussen toilet- en doucheruimt (vlakspoel-diepspoel). Dit is niet mogelijk.

 

Naar top